Neerslagtekort zomer 2013

Met de relatief warme zomer van 2013 steken ook de berichten over droogte weer de kop op. Is het droger dan in andere jaren?

Om deze verhouding tot het verleden te zien, is voor alle meteorologische stations van het KNMI in het kaartje en de figuren hieronder het neerslagtekort getekend. De meetlocaties in het kaartje zijn aan te klikken voor een eenvoudige grafiek van het neerslagtekort. In de figuren eronder zijn alle meetlocaties nogmaals afgebeeld op alfabetische volgorde, en aan te klikken voor een gedetailleerdere grafiek, inclusief legenda.

Het neerslagtekort is de referentieverdamping volgens de Makkink-bepaling minus de neerslag. Met de zwarte lijn is het gemiddelde over de afgelopen jaren getekend, terwijl het neerslagtekort in 2013 met een rode lijn is aangeduid. Met grijze vlakken is het 95%-betrouwbaarheidsinterval weergegeven voor dezelfde periode als waarvoor het gemiddelde berekend is.

De plaatjes worden elke dag ververst met gegevens van het KNMI. Begin augustus (ten tijde van het schrijven van deze tekst) is het overal iets droger dan een normaal jaar. Er zijn echter ook plekken waar het een stuk droger is (De Kooy), of bijna gelijk als gemiddeld (Wilhelminadorp).

 

NT_ARCEN

NT_BERKHOUT

NT_CABAUW

NT_DE-BILT

NT_DEELEN

NT_DE-KOOY

NT_EINDHOVEN

NT_EELDE

NT_ELL

NT_GILZE-RIJEN

NT_HEINO

NT_HERWIJNEN

NT_HOEK-VAN-HOLLAND

NT_HOOGEVEEN

NT_HOORN-TERSCHELLING

NT_HUPSEL

NT_LAUWERSOOG

NT_LEEUWARDEN

NT_LELYSTAD

NT_MAASTRICHT

NT_MARKNESSE

NT_ROTTERDAM

NT_NIEUW-BEERTA

NT_SCHIPHOL

NT_STAVOREN

NT_TWENTHE

NT_VALKENBURG

NT_VLISSINGEN

NT_VOLKEL

NT_WESTDORPE

NT_WIJK-AAN-ZEE

NT_WILHELMINADORP